کــــــــــــــــــــــاشمر
 
بچـــــــــــّه های آب 91 تـــــــــــربت جــــــــــــام
 
 
سه شنبه 24 / 10 / 1391برچسب:, :: 2:1 ::  نويسنده : محمّد حسین مروی



 

 

کاشمر؛ دومين شهر زيارتي استان با جاذبه هاي گردشگري

 

شهرستان کاشمر به عنوان يکي از شهرهاي تاريخي خراسان رضوي و دومين شهر زيارتي استان از جاذبه هاي زيارتي، تاريخي و طبيعي فراواني برخوردار است. همين امر باعث شده است هر سال ميزبان هزاران زائر و گردشگر از سراسر ايران اسلامي باشد. حضور گردشگران و به ويژه گردشگران مذهبي در اين شهرستان در ايام خاصي از سال همچون ايام نوروز به اوج خود مي رسد.در کاشمر مزار يازده امامزاده وجود دارد که در اين بين امامزاده سيدمرتضي(ع)، امامزاده سيدحمزه(ع) و نيز زيارتگاه شهيد مجاهد آيت ا... مدرس(ره) از شهرتي ملي برخوردار است .

گزارش گردشگري امامزاده سيدحمزه(ع) در يکي از خيابان هاي شمال شهر کاشمر واقع است که از قديم به باغمزار معروف بوده و مورد توجه ويژه مردم قرار داشته است. اين مجموعه در قديم متشکل از چند قطعه باغ بوده که به تدريج به هم پيوسته شد و باغ واحدي را به وجود آورد.تا همين چند سال پيش باغمزار آکنده از تاک هاي انگور و درختان انار و ديگر ميوه ها بود که با توجه به اجراي طرح جامع، اينک به صورت باغ ايراني جلوه و جلايي ويژه يافته و در طول سال و به ويژه ايام نوروز و تابستان، پذيراي خيل عظيم زوار از نقاط مختلف کشور است.وسعت اين باغ، حدود ۵۰هزار مترمربع است و بارگاه حضرت سيدحمزه(ع) در وسط اين مجموعه سرسبز قرار دارد که مجموعه خانه ها، مربعي را تشکيل مي دهد که از هر طرف ۳۵متر طول دارد و در مجموع کل زيربناي حرم و خانه هاي آن به غير از صحن و غرفه هاي اطراف هزار و دويست مترمربع را شامل مي شود. ساختمان بقعه از آثار معماري سال ۱۳۹۹ هجري قمري است و احتمال مي رود که قبل از اين تاريخ ساختمان بقعه مربوط به دوران صفوي بوده باشد که بر اثر حوادث ايام و دخالت عوامل طبيعي از بين رفته است. ساختمان و صحن و غرفه هاي آن در فاصله بين سال هاي ۱۳۵۴ تا۱۳۵۶ با همت اداره اوقاف کاشمر و افراد خير بازسازي و احداث شده است. در اصلي حرم به صحن جنوبي باز مي شود و ايواني آيينه کاري شده، اين در را از درهاي کوچک تر جانبي که اکنون عملا ورودي هاي اصلي شمرده مي شود، جدا مي کند. از همين صحن جنوبي گنبد بزرگ مزار در وسط دو گلدسته رفيع با کاشي هايي به رنگ لاجوردي ديده مي شود. باغمزار کاشمر، در کنار تمام زيبايي ها و جذابيت هاي خود، از زيبايي چشمگير سروهاي باستاني نيز برخوردار است و گفته مي شود که اين سروها بيش از هشتصد سال عمر دارند.

مجموعه زيارتي سيد مرتضي(ع)

در فاصله ۵ کيلومتري شمال کاشمر در دامنه کوه هاي معروف به هفت شاخ، در منطقه اي ييلاقي و چشم نواز، بارگاه منوري خودنمايي مي کند که اين بقعه منسوب به امامزاده سيدابراهيم اصغر معروف به سيدمرتضي(ع) است که کوچک ترين فرزند امام هفتم(ع) بوده و پس از شهادت برادرش امام رضا(ع) به شهادت رسيده است. يک جاده مستقيم، زيبا و مشجر، شهر کاشمر را به اين مجموعه زيارتي خوش آب و هوا پيوند مي دهد. در حال حاضر بر سر قبر شريف امامزاده سيدمرتضي(ع) آرامگاه باشکوهي به سبک معماري عصر صفوي بنا شده است.تاسيسات مزار در ميانه آب نماها و جنگل ها و فضاهاي سبز واقع شده و کل خانه ها در سطحي بلندتر از عرصه پيرامون قرار دارد؛ به گونه اي که بايد حدود ۹ پله را زير پا گذاشت تا به صحن امامزاده رسيد و بعد از آخرين پله، دروازه مانندي حريم صحن را از فضاي خارج جدا مي کند و گنبد و گلدسته هاي امامزاده تميز و براق در وسط محوطه قرار دارد.ارتفاع گنبد بيش از ۱۲ متر است و ضريح زيبا و شکيلي که از يک چلچراغ بزرگ نور مي گيرد در زير گنبد و روي صندوق قبر قرار گرفته است.مشخصات اين ضريح از نظر نوع فلز و تزئينات و خط و رنگ همانند ضريح امامزاده سيدحمزه(ع) است. در مجموعه ييلاقي سيدمرتضي(ع) پارک جنگلي زيبايي وجود دارد که بر جذابيت مجموعه افزوده است. ضمن اين که در اين مجموعه زيارتي، زائرسراها، فروشگاه ها و تاسيسات رفاهي ديگري هم وجود دارد که نياز انبوه زائران را تامين مي کند که البته از مسئولان شهرستان انتظار مي رود بيش از گذشته به اين مجموعه بي نظير در استان خراسان رسيدگي کنند.

زيارتگاه شهيد مدرس(ره)

در ضلع جنوبي شهر کاشمر، بزرگ مردي، آرام سر بر بالين خاک نهاده است که سال ها، نستوه و استوار، خواب رضاخان را آشفته ساخت و الگويي بي بديل براي نسل هاي آينده شد. اين شخصيت گران قدر آيت ا... شهيد سيدحسن مدرس(ره) است. شهيد مدرس در دهم آذر ۱۳۱۶ توسط عوامل رضاخان در کاشمر به شهادت رسيد و مردم آن روز کاشمر در خفقان رضاخاني، محل مقبره شهيد مدرس را حفظ کردند.پس از سقوط رضاخان، مردم با استفاده از فرصت پيش آمده براي ساخت آرامگاهي براي آن اقدام کردند و با همت مردم در سال ۱۳۲۵ باغات اطراف خريداري شد و مقبره کوچکي بر سر آن ايجاد شد. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي به فرمان حضرت امام خميني(ره) و پس از ايشان با دستور مقام معظم رهبري، مسئوليت تعمير و بازسازي آرامگاه مذکور به آستان قدس رضوي محول شد که اين تصميم خردمندانه تحول بزرگي در زمينه هاي مختلف عمراني، فرهنگي و گردشگري در پي داشت. در حال حاضر، زيارتگاهي زيبا با دو صحن شمالي و جنوبي و در مجموع به مساحت ۷هزار مترمربع بر سر قبر شهيدمدرس ايجاد شده است و علاوه بر آن کتابخانه اي با ظرفيت حدود ۴۳هزار جلد کتاب و مجهز به تالارهاي مطالعاتي مجزا همه روزه مرجع جمعي از شهروندان کاشمري و زوار و گردشگران مذهبي شهرهاي مختلف ايران است. همچنين از سال ۱۳۸۳ موزه آثار و اسناد شهيدمدرس(ره) در اين مجموعه زيارتي افتتاح شده است که اين موزه به طور اختصاصي به معرفي شهيد مدرس مي پردازد و مجموعه اي شامل اسناد، دست نوشته ها و وسايل شخصي شهيد مدرس را در خود جاي داده است که از جمله اين آثار مي توان به قرآن، عصا، پيراهن، چراغ، قلم، سجاده و پارچ سفالي که متعلق به شهيد مدرس است، اشاره کرد. بخش ديگري از اين موزه به اشياي اهدايي و وسايلي اختصاص دارد که در آن دوران مورد استفاده قرار مي گرفت. اين وسايل بيانگر اوضاع اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي آن ايام است.

مسجد جامع کاشمر

اين بنا در مرکز شهر واقع شده و حدود سال ۱۲۱۳ هجري قمري در زمان حکمراني عبدالعلي خان و مصطفي قلي خان در اين شهر هم زمان با سلطنت فتحعلي شاه قاجار بنا شده است. بناي مسجد ساده و داراي صحن، ايوان، شبستان ستون دار و غرفه هاي اطراف مسجد است. شبستان ها به کمک پايه هاي آجري حجيمي به ارتفاع حدود ۳متر طاق چشمه هاي ضربي، پوشش يافته است. مصالح عمده بنا آجر است و مقداري از ايوان و محراب را با کاشي معرق آراسته اند. کتيبه ها به خط استاد محمد اصفهاني و کاشي ها به عمل استاد اسماعيل اذاني است. در چند سال اخير طرح توسعه مسجد جامع کاشمر اجرا شده و ساختمان جديد از انتهاي شبستان ها به ساختمان قديمي و تاريخي اين مسجد متصل شده است. همچنين اين بنا به شماره ۵۱۵۲ در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است. مناظر بديع مسير جاده کاشمر به کوهسرخ معروف به تنگل سنگ نصوح مناظر چشم نواز و کم نظير مسير کوهستاني کاشمر به کوهسرخ و کوهسرخ به نيشابور تا روستاي عطائيه، با چشمه سارها و کلاته هاي مختلفش يکي از ديدني ترين مناطق اين شهرستان به شمار مي رود .

 

 




درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان به وبلاگ من خوش خوش آمدید و آدرس ab91torbatjam2.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 2
بازدید هفته : 3
بازدید ماه : 10
بازدید کل : 46308
تعداد مطالب : 63
تعداد نظرات : 130
تعداد آنلاین : 1